петак, 5. јун 2015.

Italijanski stilski nameštaj u prošlosti i sadašnjosti

Evropski nameštaj, naročito stilski nameštaj dizajnira se i izrađuje sa velikom pažnjom, preciznošću i strušnošću gde se pažnja posvećuje svakom komadu, a izrada može biti kako u malim porodičnim firmama i radionicama, tako i u većim i svetski poznatim fabrikama za izradu stilskog nameštaja. Kvalitetan materijal i stručna izrada u kombinaciji sa stilskim dizajnom stvara prekrasne komade koji će trajati dugi niz godina, a kao takvi nikada neće izgubili svoj izvornu eleganciju. 



                                       Italijanski stilski nameštaj kroz vekove
U XVII veku italijanski dizajn nameštaja bilo je pod uticajem baroka i rokokoa, iako potonji stil nije postao osobito popularan u drugim delovima Europe.

XVIII veku donosi oživljavanje nekoliko stilova italijanskog nameštaja poput renesanse, gotike i rokokoa, a dizajneri ponovno počinju da svoje crteže osvežavaju inspiracijom orijenta i drevne umetnosti.

Možda najveći uticaj u dizajnu italijanskog stilskog nameštaja imala je renesansa, a kasnije proizvođači italijanskog stilskog namešta bivaju pod uticajem neoklasicizma. Ti uticaju su prisutni i danas, pa samim tim takav nameštaj je bezvremen i svojim izgledom daje enterijeru eleganciju i otmenost.



                                      Klasika u modernom svetu

Poslednjih decenija savremeni europski stilovi nameštaja ima savršen spoj tradicionalnog i modernog evropskog šarma i sofisticiranosti koja je dopadljiva podjednako i ljubiteljima tradicionalnog i klasičnijeg stila i savremenim entuzijastima. Savremeni evropski stilovi nameštaja su poznati po svojoj prisutnosti u mnogim komercijalnim salonima, grand hotelima ili u luksuznijim vilama na prestižnim turističkim destinacijama širom sveta.

Italijanski nameštaj zapravo može biti vrlo radikalno različit u pogledu dizajna. Razni uticaji su tokom vremena ostavljali traga u pogledu dizajna, pa je vremenom nameštaj postao nešto što nije samo služilo na korist već i ulepšavalo enterijer i tražilo izvesnu negu, a i zahtevalo da ostatak enterijera bude u skladu sa njim. Sa stilskim nameštajem mugu se uklapatu i kožne stolice i sofe, a najčešće se njime opremaju domovi koji imaju veće prostorije, jer je tada izražajnost i uklopljivot veća, a na neki način i dominacija.

                                       Magija proizvodnje

Sve počinje od kvalitnog drveta gde se svaki komad pojedinačno, stručno izrađuje i sklapa, rubovi i vrhovi se odrezuje, sve se premazuje, a svaki komad se zatim brusi dok ne postane gladak.

Lepotu komada stilskog nameštaja izdvaja precizno poliranje dajući mu prvi sloj boje, jer konačni cilj je transparentan i glatka sloj koji se lepo može osetiti na dodir. Tu je naravno i postavljanje odabranih dezena mebl štofova koji će dati poseban izgled komadima nameštaja i ostali detalji kada su u pitanju fotelje, sofe ili stolice. Kada su u pitanju vitrine, ormani, komode, stočići, stolovi, noćni stičići, tu se primenjuje i kombinacija izrade sa staklom koje može biti glatko ili sa ukrasnim detaljima i ručuce za otvaranje različitih oblika i stilova.


Velika pažnja pridaje se kontroli kvaliteta tokom ovog procesa, sve do same dostave krajnjim kupcima u kutijama i dodatnoj ambalaži koji će propisno omogućiti da ovi komadi budu isporučeni bez oštećenja.

Svevremeni dizajn, visok standard u kvalitetu i dugotrajnost su odlika italijanskog stilskog nameštaja koja je primenljiva i u privatnim prostorima i za poslovnu namenu i koji će, iako odiše duhom nekih davnih vremena uvek biti u modu.

4 коментара:

  1. Jako lepo napisano. Stilski namestaj je zaista ono sto ljudi kupuju za sva vremena, nikad ne izlazi iz mode.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se ali treba dosta novca izdvojiti za kupovinu stilskog namestaja.

      Избриши
    2. Bez obzira na cenu stilskog namestaja, svako bih se slozila da ne izlazi iz mode i u sebi nosi prizvuke mozda nekih lepsih vremena.

      Избриши
  2. Irazito interesantan clanak, odnosno tekst. Zamislite da možete da kupite ili iznajmite ceo stan, kuću objekat, sa stilskim nameštajem. Koliko bi to samo koštalo, ali zarad ličnog uživanja, ukoliko smo u mogućnosti, mislim da nema cenu. Baš me zanima da li recimo agencije koje se bave izdavanjem i prodajom nekretnina, ne znam zasto, ali mi pade na pamet Solis iz Novog Sada, imaju tako nesto u svojoj ponudi.

    ОдговориИзбриши