уторак, 2. децембар 2014.

Dnevni boravak i kako ga oplemeniti

Dnevni boravak je pored kuhinje centralna prostorija u svakom domu i mesto na kojem porodica provodi najviše slodnog vremena. Kao takva ona teba da obuhvati više potreba jedne porodice:


 • kao mesto gde se članovi porodice okupljaju i druže, 
 • primaju svoje goste, 
 • ponekad rade ili 
 • eventualno obeduju ukoliko je dnevni boravak ujedno i trpezarija. S toga, dnevni boravak najčešće zahteva garnituru za sedenje ili kauč, fotelje i niski stočić.
U mnogim dnevnim sobama možemo uočiti i regale kao prateći deo nameštaja koji može da ima višestruku funkciju:


 • police za knjige, 
 • police za televizor i/ili muzički stub, 
 • zatvorene police sa staklom, 
 • bifea, 
 • garderobnog ormana, 
 • fioka za sitnice i 
 • radnog stola. Korisni saveti o rasporedu nameštaja u dnevnom boravku 


Nameštaj za sedenje i regal svakako treba uskladiti prema stilu i boji. Arhitekte savetuju da se garnitura za sedenje obično smešta uz prozor ili izlaz na terasu, na koji se stavljaju zavese do poda, naročito ako se tu nalazi radijator. Ukoliko je dnevni boravak i mesto za ručavanje, trpezarijski sto i stolice treba da se postave što bliže vratima koja ih povezuju s kuhinjom. Savetuje se takođe da nameštaj treba rasporediti tako da ostane što više prostora za slobodno kretanje.

Osvetljenje u dnevnoj sobi je važan segment samog enterijera, pa se preporučuje da se ono  prilagoditi pojedinim grupama nameštaja. Na primer, garnitura za sedenje zahteva centralno osvetljenje. Najčešće se lusteri postavljaju iznad stočića, dovoljno visoko da ne zaklanjaju pogled između sagovornika. Garnitura za ručavanje zahteva rasvetu postavljenu centralno ili na zid.  Posebna lampa postavlja se kod radnog stola koja će bacati svetlo na radnu površinu. Ukoliko ova prostorija služi i za spavanje, jedna lampa pored kreveta nije loša ideja za one koji pred spavanje vole da čitaju.


Oplemenite dom dekorativnim materijalima, jastučićima, mekim i toplim mebl štofom. 


Zanimljivi dezeni mebla i jastučića mogu delovati vrlo efektno u vašem dnevnom boravku. Ako volite smeđe tonove, stručnjaci preporučuju kombinaciju jednobojnog i mebla na štrafte. U zimskom periodu šare zebre su i dalje aktuelne, jer asociraju na toplinu. Atraktivne su i tačke i prugice, koje daju dinamičan izraz. Elegantan izgled svakako daje mebl štof šanel, a zgodan je za tapacirani nameštaj, za izradu prekrivača i drugih elemenata.

Mebl štofovi se mogu koristiti za presvlačenje komadnog nameštaja, garnitura, ali i u izradi prekrivača, jastučića, stoljnjaka. Interesantni su i meblirani taburei i jastuci za sedenje na podu, a dekorateri savetuju radi zanimljivog kontrasta da odaberete mebl koji se razlikuje od garniture za sedenje.

Osvežite stari nameštaj presvlačenjem novim mebl štofom, a kada ga presvučete vaša dnevna soba izgledaće kao nova. Mebl štof se može iskoristiti i kao navlaku za stolice, fotelje, prekivače, jastučiće… Posebno dizajnirani, cvetni mebl štofovi su posebno zanimljivi za stilski nameštaj, kao i atraktivni mebl prekrivači ili baldahini u cvetnom dezenu uneće elemente vsokog luksuza u vaš enterijer.U modi su mebl štofovi za nameštaj istog dizajna kao zavese i tapete, a kombinacija dva ili tri elementa sa istim uzorkom, učiniće vaš prostor skladnim. Teške tkanine na prozorima spavaće sobe, naročito one koje u svom sastavu imaju zlatne, srebrne ili bronzane niti, daju glamurozan izgled vaše spavaće sobe. Njihovu boju kao motiv možete ponoviti na foteljama, tabureima  ili stolicama.

Dekoracija dnevnog boravka kada su u pitanju boje zidova bi trebalo da se uklope sa bojom sofe, fotelje i drugih krupnih komada nameštaja, a i okviri za slike, tepisi, jastuci i zavese koji zauzimaju više prostora takođe treba po bojama da se slože sa zidovima i garniturom za sedenje. Ne plašite se igranjem sa kontrastima. Ogledala, lusteri, stone lampe i plafonjere mogu pomoći u protoku svetla kroz prostor i dati poseban izgled dnevnom boravku.

Da rezimiramo


Na našem tržištu se može naći raznolika i velika ponuda mebl štofova, pa možete biti ljubitelj klasičnih linija ili modernog dizajna, apstraktnih, cvetnih, razigranih ili smirenih dezena i boja, naćićete najrazličitijih vrsta materijala, kojima možete da osvežite nameštaj u svom domu. Zavisno od vašeg ukusa i stila za uređenje doma, možete da odaberete mebl štof od debljeg ili tanjeg tkanja. Ukoliko se odlučite za odabir skupljeg i kvalitetnijeg mebl štofa bićeti sigurniji da je otporniji na habanje.


6 коментара:

 1. Oplemeniti dnevni boravak podrazumeva mnogo toga ali to ne sme biti kiceraj nego mora biti uradjeno stilski i ne mnogo napadno.Italijanski stilski namestaj je pravi izbor za to zasta treba i novca ali investicija se isplati.

  ОдговориИзбриши
 2. Slazem se. Sa merom i ukusom treba urediti svoju dnevnu sobu, a novi mebl stof na namestaju ili nekom njegovom detalju moze potpuno promeniti i ulepsati namestaj i prostor u kome se on nalazi.

  ОдговориИзбриши
 3. Da se malo osvezi izgled stana, ne treba mnogo novca. Nekad je dovoljno samo promeniti jastucice i zavese, pa da dobijete novi stan. Ili da se presvuce postojeca garnitura, ako je u dobrom stanju. To je malo vise ulaganja, ali opet manje nego komplet promena namestaja.

  ОдговориИзбриши
 4. Obozavam garniture u dnevnoj sobi, tamo provodim po ceo dan. Slažem se sa autorkom teksta da dobra rasveta u dnevnoj sobi vrlo važna

  ОдговориИзбриши
 5. Kad poželite stilski nameštaj vrhunskog kvaluteta javite se Mitano stilu Bor
  Izrađujemo nameštaj po vašim merama, željama i odabiru boja i materjala
  Dobrodošli

  ОдговориИзбриши
 6. Poželite li stilski nameštaj po vašoj meri, u bojama i dezenima po vašoj želji samo se javite u Mitano stil Bor
  Kao proizvođači nameštaja tu smo samo za vas

  ОдговориИзбриши