среда, 3. јун 2015.

10 jednostavnih saveta za uređenje malog prostora

Mnogi od nas ne žive u stanovima i kućama veće kvadrature, a nemaju mogućnost proširenja svog životnog prostora. Kako je važno imati dom u kojem je atmosfera i ambijent prijatan, lep i prostran, a ne zatrpan i u kome kao da je stalno gužva, tada je sama organizacija i uređenje raspoloživog prostora ključna, a u to spada i odabir pravog nameštaja.

Trikovi i saveti koji vam mogu pomoći da napravite svoj dom većim mogu vam olakšati i pomoći da jednostavno, a praktično uredite svoj životni prostor:

1) Koristite višenamenski nameštaj odgovarajuće veličine

Manji stanovi nisu samo svojstveni našem tržištu, sa tim se susreću i stanovnici u europskim gradovima poput Pariza ili Londona, zbog prenaseljenosti i vrlo visoke cene nekretnina, ali srećom postoje vrlo korisna rešenja za prevazilaženje nedostatka prostora.

Pre svega premerite prostor u koji planirate da ubacite krevet ili neki drugi komad nameštaja. Ne bi valjalo da u salonu nameštaja odaberete lepu garnituru, a da ona zauzme kompletnu vašu dnevnu sobu.

Drugi savet je odabir kauča koji može postati krevet. "Klik-klak" varijante nisu uvek najbolje rešenje, ali mogu da posluže kada nema drugog rešenja. Naravno, i u prvom i u drugom slučaju važno je obratiti pažnju na veličinu, kvalitet izrade nameštaja, kao i kvalitet dušeka.

2) Nameštaj sa mogućnošću skladištenja stvari

Nameštaj sa mogućnošću skladištenja po mogućnosti skrivenih pregrada, kao na primer skladištenje stvari ispod stola ili može biti vidljiv kao na primer fijoke ispod kreveta koji će vam omogućiti da iskoristite prostor koji bi inače bio izgubljen i neiskorišćen su često vrlo korisno rešenje.

3) Koristite pun potencijal svojih zidova


Samo vaša mašta se može ograničiti zidovima koji su zapravo odlični „saveznik“ koji omogućavaju da uživate dodatni prostor na podu. Uređenje zidova s prekrasnim panelima može stvoriti osećaj dubine i povećati percepciju veličine prostora.

Zidne police su dobra ideja da se na njih stave korisne stvari koje bi na nekom drugom mestu nepotrebno zauzimale prostor, a na zidnim policama se sasvim uklapaju i ne remete ostatak prostora.

Takođe, da li ste razmišljali o zidnoj rasveti? Na našem tržištu postoje vrlo lepe i dekorativne zidne lapme koje mogu vrlo efikasno zameniti popularne podne lampe. Mogu se koristiti kao dodatno svetlo pored plafonskog svetla, a i kao rasveta pored kreveta u spavaćoj sobi.

4) Svetle boje nameštaja za vizuelno veći prostor

S obzitom da svetle boje „otvaraju“ prostor ne mojte se plašiti da to primenite u odabiru nameštaja. Prelepe boje kao što su boja slonove kosti, bež, bledo rože, vrlo svetlo siva, bledo žuta su vrlo interesantne i kada se odlučujete za moderan i kada se odlučujete za stilski nameštaj. Naknadno uvek možete dodati neki detalj sa kontrastnom bojom koja će biti na jastučićima, prekrivačima koji će ići preko jednog dela nameštaja i sl.


5) Koristite jednostavne forme ormana, plakara, komoda

Naravno da uvek možete da se odlučite za neke neobične oblike namestaja, kao što su trouglast, u obliku zrna pasulja i sl., ali kada je mali prostor u pitanju tu je i svedenost bitan faktor.

Kako bi iskoristili potencijal svog ograničenog životnog prostora, veći komadi nameštaja kao što su ormani, plakari, komode i sl. trebaju ipak biti četvrtastog oblika (kvadrata ili pravougaonika) kako bi se lepo iskoristio prostor enterijera, a i kako bi bilo dovoljno prosotra za odlaganje stvari u samim pomenutim komadima nameštaja.

6) Vizuelno lep nameštaj je pečat vaše kreativnosti i ukusa

Bez obzira da li ste ljubitelj stilskog nameštaja ili modernog, vodite se kvalitetom, estetikom i udobnošću, jer  se nekupuje svaki dan, za njega treba odvojiti nekada ne baš mali novac, a i vek trajanja treba da mu bude što duži i da što duže ispunjava svoju funkcionalnu i estetsku funkciju u vašem domu.

7) Pokretni nameštaj


Vrlo su interesantni stočići koji imaju točkiće, pa se mogu vrlo jednostavno premeštati sa jednog mesta na drugo i tako biti višefunkcionalni. U jednom trenutku mogu služiti kao stočić za dnevni boravak, a u drugom, kada gosti odu, kao noćni stočić pored vašeg kreveta. Ukoliko vam je dnevna soba ujedno i spavaća, taj stočić neće „prelaziti dugačak put“, a biće od velike koristi.

8) Uvek koristiti što više prirodnog svetla


Izbegavajte stavljanje predmeta na prozore, tako da prirodna svetlost može nesmetano ulaziti u vaš dom, a i to će učiniti vaš prostor većim. Izbegavajte i korištenje teških i tamnih zavesa.

9) Iskoristite svaki ugao


Osim zidova, uglovi su korisni delovi enterijera koji mogu biti odlično iskorišćeni sa ugradnjom ugaonih polica i stavljanja ugaonog nameštaja koji omogućava davanje većeg slobodnog prostora u centralnom delu prostorija.

10) Koristite klizna vrata


Klizna vrata mogu pomoći da odvojite različite prostorije svog doma bez zauzimanja puno prostora, jer konvencionalna vrata zahtevaju više prostora za otvaranje i zatvaranje, a i klizna vrata možete koristiti kao ukrasne predmete koji će na sebi imati neke zanimljive aplikacije, tekst i druge vrste dekoracija.

Zaključak:

Iskoristite svoju maštu, dostupnost izbora kvalitetnog nameštaja na našem tržištu, dostupnost savremenih materijala, ukrasnih elemenata za uređenje enterijera i vaš mali topli dom će biti savršeno mesto za život.

4 коментара:

  1. Koliki god da nam je zivotni prostor (kvadratura) treba imati talenta i namestaj prilagoditi tako da sve bude lepo i funkcionalno.Klizna vrata mogu mnogo pomoci u odnosu na klasicna zbog otvaranja cime dobijamo vise prostora.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican tekst. Meni treba namestaj sa mogucnoscu za odlaganje nepoterbnih stvari, posto nemam odrum. Ono sto ne volim je pokretan namestaj, mislim da stvari terba da ostanu tamo gde jesu, a ne stalno da se navikavamo na neki novi raspored

    ОдговориИзбриши
  3. Zanimljivo i korisno. Treba dobro promisliti sta zelimo do namestaja i zivotnog prostora, a izbor je danas toliko veliki da ce se sigurno naci odgovarajuci komadi.

    ОдговориИзбриши
  4. Ako se radi o malom stanu koji ima terasu, ona se može pregraditi i dobiti neki kvadrat. Ali moj savet je da umesto pregradjivanja PVC stolarijom ili zidanja da se terasa zagradi spacijalnom PVC folijom iz Luna Cerade. Prednost je što se leti može ona skloniti i terasa se ponovo vratiti, a zimi pruža zaštitu od kiša i vetrova.

    ОдговориИзбриши