петак, 05. јун 2015.

Italijanski stilski nameštaj u prošlosti i sadašnjosti

Evropski nameštaj, naročito stilski nameštaj dizajnira se i izrađuje sa velikom pažnjom, preciznošću i strušnošću gde se pažnja posvećuje svakom komadu, a izrada može biti kako u malim porodičnim firmama i radionicama, tako i u većim i svetski poznatim fabrikama za izradu stilskog nameštaja. Kvalitetan materijal i stručna izrada u kombinaciji sa stilskim dizajnom stvara prekrasne komade koji će trajati dugi niz godina, a kao takvi nikada neće izgubili svoj izvornu eleganciju.                                        Italijanski stilski nameštaj kroz vekove
U XVII veku italijanski dizajn nameštaja bilo je pod uticajem baroka i rokokoa, iako potonji stil nije postao osobito popularan u drugim delovima Europe.

XVIII veku donosi oživljavanje nekoliko stilova italijanskog nameštaja poput renesanse, gotike i rokokoa, a dizajneri ponovno počinju da svoje crteže osvežavaju inspiracijom orijenta i drevne umetnosti.

Možda najveći uticaj u dizajnu italijanskog stilskog nameštaja imala je renesansa, a kasnije proizvođači italijanskog stilskog namešta bivaju pod uticajem neoklasicizma. Ti uticaju su prisutni i danas, pa samim tim takav nameštaj je bezvremen i svojim izgledom daje enterijeru eleganciju i otmenost.                                      Klasika u modernom svetu

Poslednjih decenija savremeni europski stilovi nameštaja ima savršen spoj tradicionalnog i modernog evropskog šarma i sofisticiranosti koja je dopadljiva podjednako i ljubiteljima tradicionalnog i klasičnijeg stila i savremenim entuzijastima. Savremeni evropski stilovi nameštaja su poznati po svojoj prisutnosti u mnogim komercijalnim salonima, grand hotelima ili u luksuznijim vilama na prestižnim turističkim destinacijama širom sveta.

Italijanski nameštaj zapravo može biti vrlo radikalno različit u pogledu dizajna. Razni uticaji su tokom vremena ostavljali traga u pogledu dizajna, pa je vremenom nameštaj postao nešto što nije samo služilo na korist već i ulepšavalo enterijer i tražilo izvesnu negu, a i zahtevalo da ostatak enterijera bude u skladu sa njim. Sa stilskim nameštajem mugu se uklapatu i kožne stolice i sofe, a najčešće se njime opremaju domovi koji imaju veće prostorije, jer je tada izražajnost i uklopljivot veća, a na neki način i dominacija.

                                       Magija proizvodnje

Sve počinje od kvalitnog drveta gde se svaki komad pojedinačno, stručno izrađuje i sklapa, rubovi i vrhovi se odrezuje, sve se premazuje, a svaki komad se zatim brusi dok ne postane gladak.

Lepotu komada stilskog nameštaja izdvaja precizno poliranje dajući mu prvi sloj boje, jer konačni cilj je transparentan i glatka sloj koji se lepo može osetiti na dodir. Tu je naravno i postavljanje odabranih dezena mebl štofova koji će dati poseban izgled komadima nameštaja i ostali detalji kada su u pitanju fotelje, sofe ili stolice. Kada su u pitanju vitrine, ormani, komode, stočići, stolovi, noćni stičići, tu se primenjuje i kombinacija izrade sa staklom koje može biti glatko ili sa ukrasnim detaljima i ručuce za otvaranje različitih oblika i stilova.


Velika pažnja pridaje se kontroli kvaliteta tokom ovog procesa, sve do same dostave krajnjim kupcima u kutijama i dodatnoj ambalaži koji će propisno omogućiti da ovi komadi budu isporučeni bez oštećenja.

Svevremeni dizajn, visok standard u kvalitetu i dugotrajnost su odlika italijanskog stilskog nameštaja koja je primenljiva i u privatnim prostorima i za poslovnu namenu i koji će, iako odiše duhom nekih davnih vremena uvek biti u modu.

2 коментара:

  1. Jako lepo napisano. Stilski namestaj je zaista ono sto ljudi kupuju za sva vremena, nikad ne izlazi iz mode.

    ОдговориИзбриши